کد مطلب:259380 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:159

رؤیای راست و درست
به نظر می رسید كه این روایت، اندكی نیاز به تحلیل و تفسیر دارد، بدین صورت:

خواب های راست و مطابق با واقع از دیدگاه قرآن، واقعیتی پذیرفته شده است و بررسی و تحقیق كامل این بحث، نیاز به كتاب مستقلی دارد همان گونه كه محدث



[ صفحه 187]



نوری رحمه الله در «دارالسلام» این بحث را آورده است، ما در اینجا به طور فشرده نكاتی را ترسیم می كنیم و می گذاریم:

الف: خدا در قرآن شریف، خواب های متعددی را برای پیامبران بزرگ و دیگر بندگان خویش برشمرده است كه از آنها، این واقعت دریافت می گردد كه برخی از خواب ها، صادق و درست و مورد توجه است و دارای پیام صادقانه و دقیق و بی كم و كاست.

برای نمونه، قرآن در سوره ی «صافات» [1] خواب ابراهیم خلیل علیه السلام را آورده است و در سوره ی «یوسف» [2] چهار خواب راست و درست را آورده است كه عبارتند از: خواب یوسف، خواب دو جوان زندانی و خواب پادشاه مصر كه همه ی اینها، از آینده، پیام داشت و همه صادقانه و درست از كار درآمد.

ب: در روایات رسیده از پیامبر و امامان نور علیهم السلام با انبوهی از خواب های درست و مطابق با واقع روبه رو می گردیم كه سرانجام همان گونه كه دیده شده بود، به وقوع پیوست برای نمونه:

1 - پیامبر گرامی صلی الله علیه و اله در عالم رؤیا دید كه گروهی همچون بوزینه ها، بر منبر او جست و خیز می كنند و با تلاش های ارتجاعی خود امت حق طلب و توحیدگرای او را به شرك و ارتجاع و ستم و جاهلیت باز می گردانند.

پیامبر صلی الله علیه و اله در همان حال از خواب بیدار شد و موج اندوه در چهره اش هویدا گردید كه جبرئیل فرود آمد و این آیه ی شریفه را آورد:

(و ما جعلنا الرؤیا التی اریناك الا فتنة للناس و الشجرة الملعونة فی القرآن...) [3] ، [4] .



[ صفحه 188]



2 - و نیز آن حضرت خواب های دیگری دید و آنها را تفسیر كرد و آن گاه با گذشت زمان، همان گونه كه تفسیر و پیش بینی فرموده بود، تحقق یافت. [5] .

3 - و نیز دخت گرانمایه پیامبر صلی الله علیه و اله پدرش پیامبر را روز رحلت خویش در خواب دید و پیامبر صلی الله علیه و اله به او فرمود: دخترم! تو امشب نزد من و میهمان من خواهی بود. [6] .

و همان گونه كه خواب دیده و تفسیر كرده بود، تحقق یافت و او به ملكوت پر كشید.

4 - همین گونه امیرمؤمنان علیه السلام [7] و امام حسین علیه السلام [8] هر كدام به طور جداگانه پیامبر گرامی صلی الله علیه و اله در خواب دیدند و آن حضرت به شهادت آنان خبر داد و روز آن را نیز مشخص فرمود كه همان گونه نیز به وقوع پیوست.

از این رو باید پذیرفت كه برخی از خواب ها، مطابق با واقع و دارای پیام درست از آینده است و برای انسانی كه خواب دیده است، از عالم ملكوت و جهان ماورای طبیعت خبر می دهد.

در روایات رسیده از پیامبر خدا صلی الله علیه و اله ثابت شده است كه حضرتش فرمود:

«من رآنی فقد رآنی، فان الشیطان لا یتمثل بی». [9] .

هر كس مرا در خواب ببیند، خوابش درست و مطابق با واقع است، چرا كه شیطان نمی تواند خود را شبیه من سازد.

همان گونه كه نمی تواند در چهره ی اولیای خدا و پیامبران و امامان نور علیهم السلام درآید.

و نیز بدین صورت از آن حضرت آورده اند كه فرمود:

«من رآنا، فقد رآنا...»

هر كس ما را در خواب ببیند، مطابق با حقیقت است و درست دیده است.



[ صفحه 189]



با این بیان، باید پذیرفت كه خواب بانو «نرجس» یك خواب صحیح و مطابق با واقع و دارای پیام و خبر بوده است.

باید پذیرفت كه او در عالم رؤیا درست دیده است كه پیامبر گرامی صلی الله علیه و اله پس از این كه او به دست فاطمه علیهاالسلام اسلام آورده او را برای فرزندش خواستگاری كرد.

و نیز خوابش صحیح بود كه هر شب حضرت امام حسن عسكری علیه السلام را - پس از خواستگاری او به وسیله ی پیامبر صلی الله علیه و اله برای امام حسن عسكری علیه السلام - او را در خواب می دید و آن حضرت به او خبر داد كه: جدش قیصر روم در اندیشه پیكار با مسلمانان و هجوم به كشور آنها است». و به او رهنمود داد كه چگونه برای رسیدن به هدف و آرزوی خویش، در لباس خدمتگزاران و پرستاران و دوشیزگان كم سن و سال درآمده و در میان آنان قرار گیرد و به همراه ارتش روم به مرزها بیاید... تا سرانجام به افتخار دیدار یار و همسری حضرت امام حسن عسكری علیه السلام نائل آید و فراق و سوز هجر، به وصال تبدیل گردد.

چه اشكالی به نظر می رسید كه همه ی اینها مطابق با واقع و درست باشد؟

مگر نه این كه نمونه های بسیاری از این امور در تاریخ رخ داده است؟

و چه مشكلی در بحث است كه بگوییم: خداوند پس از این كه در حضرت نرجس علیهالسلام، این دختر اندیشمند و نواده ی حواریون و خوبان، استعداد و شایستگی روحی، فضایل و ارزش انسانی و امتیازات بسیاری چون: حیا، عفت، اقتدار، ایمان عمیق، اصالت و نجابت و شرافت خانوادگی را قرار داد او را به این افتخار جاودانه مفتخر سازد؟ و او را به این ویژگی ها و ارزش های والا، آراسته نماید تا بدین سان به افتخار مادری جان جانان و محبوب دل ها، حضرت مهدی علیه السلام مفتخر گردد؟ آیا این اشكالی دارد؟

چرا كه اصل وراثت در شخصیت و عظمت كودك نقش مهمی دارد، در غیر این صورت چه انگیزه هایی موجب می گردد كه پیامبر گرامی صلی الله علیه و اله از كشور روم و از حضرت مسیح علیه السلام در عالم رؤیا از آن دوشیزه ی با شخصیت و پر شكوه برای فرزندش حضرت امام حسن عسكری علیه السلام خواستگاری كند؟



[ صفحه 190]



آیا در كشور پهناور اسلامی، برای فرزندش امام حسن عسكری علیه السلام همسری یافت نمی شد؟

این مقدمات شگفت و تشریفات شگرف و طولانی برای چیست؟

روشن است كه ابعاد شخصیت «نرجس علیهاالسلام» و راز و رمزهای زندگی او به صورت كاملی برای ما شناخته شده نیست، اما آنچه از این روایت طولانی، دریافت می گردد، نشانگر شكوه و عظمت شخصیت آن بانوی برجسته است.


[1] سوره ي صافات، آيه ي 102.

[2] به سوره يوسف، آيات 4، 37، 40، 42، مراجعه شود.

[3] سوره ي اسراء، آيه ي 60.

[4] الدر المنثور: ج 5، ص 306. روح البيان: ج 15، ص 100 و تفسير ابن كثير: ج 3، ص 49.

[5] به سيره ابن هشام و ساير كتب تاريخي مراجعه شود.

[6] بحارالانوار: ج 43، ص 179.

[7] بحارالانوار: ج 42، ص 206.

[8] بحارالانوار: ج 44، ص 364.

[9] بحارالانوار: ج 61، ص 211، در مصدر، به جاي «لا يتمثل بي» «لا يشتبه بي» آمده است.